Leta i den här bloggen

tisdag 30 juni 2009

Tisdag 30 Juni

Michael Jackson är död och Iran skakas av miljonprotester.

Sorgligt nog är den förstnämnda händelsen en större nyhet. Nog för att MJ haft en oerhörd betydelse för musiken och genom den berört miljoner människor världen över. Det tråkiga är dock att medierna vältrar sig i smaskiga detaljer om den sjuke och tragiska mannen som Michael Jackson hade blivit. Hyllningarna till musikern är i de flesta fall frånvarande. Läste precis, enbart i vetenskapligt syfte förstås, en av Sveriges största tidningar och fann fem hela uppslag om MJ. Endast en liten notis handlade om hans karriär. Mestadels behandlade reportaget skandalerna, pedofilanklagelser, huruvida han är far till sina barn, skulder osv… Någon sida in i samma blaska fanns en liten artikel, eller jag tror faktiskt det var en insändare, som uppmanade det svenska folket att demonstrera för det iranska folkets rätt till yttrandefrihet och demokrati.


Jag och L pratade om MJ på morgonen efter att han gått bort och L framlade skämtsamt en teori som knyter ihop de båda ovannämnda händelserna:

Nämligen den att Mahmoud Ahmadinejad kanske ligger bakom MJ’s död. Ett utmärkt knep för att vända blickarna bort från Iran. I den bemärkelsen, om denna teori skulle vara riktig, så var det ett genidrag av Ahmadinejad. Alla har redan glömt att tänka på de döda demonstranterna som protesterat mot den islamistiska diktaturen. Men jag har en invändning. Om teorin är riktig, vilket inte är fullkomligt omöjligt – konstigare saker har hänt… Men ändå, skulle inte en iransk inblandning i MJ’s död, om det kom ut, ge det iranska folket en ännu större drivkraft att starta revolution?

Inga kommentarer: